Checklist: Hoe goed past een elektrische fiets bij mij?

Je bent je al een tijdje aan het oriënteren op een nieuwe fiets want het exemplaar waar jij je sinds jaar en dag op verplaatst, is hoog toe aan vervanging. Steeds vaker hoor je om je heen dat mensen de overstap hebben gemaakt naar een elektrische fiets, maar jij vraagt je af of dit wel bij je past. Twijfel je of een e-bike iets voor jou is? Neem onderstaande punten dan in overweging voordat je een keuze maakt.

Hoe staat het ervoor met je gezondheid?

De elektrische fiets is een geweldig vervoermiddel voor mensen die niet op een gewone fiets kunnen fietsen vanwege hun gezondheid. Wanneer je snel buiten adem raakt of geen hele goede conditie hebt, kan een elektrische fiets een fijne uitkomst voor jou zijn. In plaats van je gewone fiets in te wisselen voor de auto of het openbaar vervoer, blijf je met de elektrische fiets namelijk toch in beweging!

Hoe groot zijn de afstanden die je van plan bent af te leggen op je e-bike?

Met name wanneer je (dagelijks) wat grotere afstanden aflegt, is een elektrische fiets echt iets voor jou. Stel dat de afstand tot je werk zo’n 15 kilometer bedraagt. Op een normale fiets ben je dan ruim een uur aan het trappen. Op een e-bike doe je over deze afstand gemiddeld maar zo’n 40 minuten; een flinke tijdwinst dus! Wanneer een afstand net iets te lang is om te fietsen, kan het verleidelijk te zijn om dan maar op de scooter te stappen of te kiezen voor een ander alternatief. Hartstikke zonde, want alle beweging die je op een dag kunt krijgen is juist zo belangrijk. Voor mensen die geen zin hebben om urenlang onderweg te zijn op de fiets maar wel in beweging willen komen, is een elektrische fiets dus een handige oplossing!

Hoe ziet het landschap eruit waar je normaal gesproken fietst?

Nederland heeft relatief plat landschap, maar dat betekent niet dat we hier helemaal geen heuvels of hellingen kennen! Woon jij toevallig in een gebied waar het wat heuvelachtiger is? Dan weet je als geen ander hoeveel inspanning het kost om in zo’n onregelmatig landschap te fietsen, en dan hebben we het nog niet eens gehad over tegenwind… Om niet volledig uitgeput en bezweet aan te komen op je plaats van bestemming is het geen slecht idee om je gewone fiets om te ruilen voor een elektrische fiets. Dankzij de trapondersteuning waarmee een e-bike is uitgerust, heb je die tocht die normaal zoveel moeite kost binnen no time afgelegd.

Als je de e-bike gaat gebruiken voor woon-werkverkeer: besteed aandacht aan de financiële kant van het verhaal

Met name wanneer je van plan bent een elektrische fiets aan te schaffen voor woon-werkverkeer loont het om eens goed naar de financiële kant van het verhaal te kijken. Zo bestaan er bijvoorbeeld mogelijkheden om een elektrische fiets te leasen via je werkgever. Wanneer je dit ziet zitten, is het natuurlijk van belang om goed op de hoogte te zijn van de voorwaarden die hieraan verbonden zijn zodat je goed kunt beoordelen of zo’n lease voordelig is in jouw geval.

Natuurlijk zijn er nog talloze andere punten om over na te denken voordat je beslist om de overstap te maken naar een elektrische fiets. Wij hebben echter geprobeerd een aantal belangrijke basispunten op een rij te zetten, zodat je jezelf in ieder geval vast deze belangrijke vragen kunt stellen. Wanneer je eenmaal hebt besloten dat je voor een elektrische fiets wilt gaan, komt het leukste: een mooie e-bike uitzoeken!